Za 500-korunový úplatok pre policajta dostal tri roky nepodmienečne

05.09.2006 Celý región

Banská Bystrica 5. septembra (TASR) - Trojročný nepodmienečný trest vymeral dnes samosudca banskobystrického pracoviska Špeciálneho súdu Pezinok Danielovi Č....
Banská Bystrica 5. septembra (TASR) - Trojročný nepodmienečný trest vymeral dnes samosudca banskobystrického pracoviska Špeciálneho súdu Pezinok Danielovi Č. z Vojan, okres Michalovce. Uznal ho vinným zo spáchania trestného činu úplatku. Trest si má odpykať v druhej nápravnovýchovnej skupine. Rozsudok nie je právoplatný, odsúdený sa voči nemu odvolal ešte v súdnej sieni, prokurátor sa vzdal možnosti odvolať sa.

V minulosti súdom už viacnásobne potrestaný 27-ročný Daniel mal podľa obžaloby koncom januára počas cestnej kontroly vodiča osobného auta, ktorý porušil dopravné predpisy, ako spolujazdec ponúknuť jednému z dvojčlennej policajne hliadky úplatok 500 korún. Vodič Ján O. totiž jazdil v Michalovciach po ceste, kde je zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel. Pri dychovej skúške na alkohol mu navyše namerali v dychu takmer 0,8 promile alkoholu.
Daniel Č. po tomto zistení pristúpil k jednému z policajtov a dával mu opakovane 500 korún s tým, aby nič nepísal a priestupok šoféra Ján O. neriešil, za čo mu dá 500 korún. Napriek upozorneniu, že sa tým dopúšťa trestného činu podplácania verejného činiteľa sa snažil dať policajtovi do ruky 500 korún. Pretože od svojho úmyslu ani po upozornení neustúpil, policajti ho zadržali.
Sudca o treste Daniela Č. rozhodol už začiatkom mája, a to trestným rozkazom, ktorým ho odsúdil na trojročné väzenie. Okrem toho, rovnako ako aj dnes, aj na prepadnutie 500 korún v prospech štátu, ktoré ponúkol policajtom. Odsúdený sa voči trestu odvolal, preto sa muselo konať hlavné pojednávanie.
 

Vyberte región

mark